Onze Lieve Vrouwetoren Likorette Amersfoort Rondje Amersfoort Ontdek de smaak van Amersfoort
Onze Lieve Vrouwetoren voorzijde Rondje Amersfoort, OlV-toren
Onze Lieve Vrouwetoren
De ‘Onze Lieve Vrouwetoren’ is het huidige overblijfsel van de ‘Onze Lieve Vrouwekerk’. Dit is nu een bruisend plein is in het centrum van Amersfoort.
Wat nu het ‘Onze Lieve Vrouweplein’ is, werd in de 14e eeuw een kapel gebouwd. Door de vondst van een miraculeus Mariabeeldje in 1444 werd Amersfoort een belangrijke bedevaartstad, waardoor vele pelgrimstochten hier naartoe leidden in de hoop genezing te vinden. Door de toenemende drukte in de stad zou de kerk zijn vergroot. En met de opbrengsten van de Pelgrim bezoekers kon vervolgens in 1460 een ruim 98 meter hoge toren worden gebouwd. Hiermee is de toren de derde hoogste toren van Nederland. De toren kwam los van de kerk te staan en is gebouwd op de fundamenten van de oude stadsmuur van Amersfoort. De toren is gebouwd in Laatgotische stijl met de Utrechtse Domtoren als voorbeeld.
In 1787, toen de kerk diende als een munitieopslagplaats, is de Onze Lieve Vrouwekerk verloren gegaan na een buskruitontploffing, hierbij bleef de Onze Lieve Vrouwetoren gespaard.
Later in 1804 ontsprong de toren de dans aan een grootse brand. Na een blikseminslag sloeg de houten spits van de toren in brand. Lenaert Nicasius, de stadstimmerman verantwoordelijk voor openbare gebouwen dus ook voor de toren, hakte de brand met een bijl uit en redde de toren.
Lange tijd (van 1832 t/m 2016) is de Onze Lieve Vrouwetoren het kadastraal nulpunt van Nederland geweest, dit geografisch middelpunt is met de X- en Y-as in de bestrating aangegeven. Ook zijn de muren en steunpilaren van het Mariakappeletje in de bestrating aangeven met licht grijze bestrating
Deze likorette heeft de heerlijke smaken van chocola & amandel geïnspireerd door ‘t Amersfoorts Lieve Vrouwtje koekje van Bakkerij Van der Meer.