Amersfoort Skyline
De ronde skyline van Amersfoort wordt standaard geleverd met de maten, tekst, materialen en kleuren zoals hieronder vermeld, indien een andere kleur, afmeting, tekst of materiaal gewenst? Vraag dan naar de mogelijkheden.
Standaard:
- ronde skyline Amersfoort: 345mm breedte, X 300mm hoogte, X 3mm dikte
- horizontale skyline Amersfoort: 900mm breedte, X 150mm hoogte (hoogste punt), X 3mm dikte
- als ophangsysteem
- uitleg van de 12 afbeeldingen met bijpassende verhalen van Amersfoort
Materiaal:
- acryl (plexiglas): te verkrijgen in de kleuren: wit, rood of zwart
- hout (berkenhout):deze heeft in dikte een afwijkende maat van 4mm
Extra mogelijkheden:
- ander kleur
- andere afmeting
- andere naam uitgesneden (bv. naam van een persoon, huisnaambordje of bedrijfsnaam)
Ronde Skyline Amersfoort
345mm breedte, X 300mm hoogte, X 3mm dikte
(midden cirkel: 250mm diameter)
(hout 4mm dikte)
Acryl (zwart, wit, rood & hout)
€ 44,95 (excl. verzendkosten)
Amersfoort skyline horizontaal
900mm breedte, X 120mm hoogte (hoogste punt), X 3mm dikte (houtvariant 4 mm dikte)
Acryl (zwart, wit, rood & hout)
€ 57,95 (excl. verzendkosten)
Klik hieronder op de cijfers voor informatie over de gebouwen
1. Muurhuizen
Na het verkrijgen van stadsrechten voor Amersfoort in 1259 werd een stadsmuur gebouwd wat de 21 hectare van de stad vormde. Met de stadsuitbreiding die in 1450 werd afgerond is de oude stadsmuur afgebroken en zijn de grachten dicht gemaakt. Hier is men een nieuwe stadsmuur gaan bouwen en groeide de stad naar 68 hectare. Van o.a. de resten van de oude stadsmuur werden boven op de voormalige muur nieuwe huizen gebouwd wat de zogenaamde ‘Muurhuizen’ heeft gevormd. Een mooi voorbeeld van een Muurhuis is de ‘Huis Tinnenburg’ en ‘Plompetoren’.
2. Muurhuizen: Dieventoren-Plompetoren
Binnen de Muurhuizen (no 97) is de Dieventoren de enige overgebleven toren. Wanneer deze middeleeuwse toren precies is gebouwd is niet bekend. De toren kan daarom voor, tijdens of na de bouw van de eerste stadsmuur in de 14e eeuw gebouwd zijn. De kans is groot dat de toren gebouwd is na de bouw van de tweede stadmuur, omdat er een stadsgevangenis in de toren gevestigd was, vandaar de bijnaam ‘Dieventoren’. In 1889 werd de gevangenis in de toren gesloten. Naast Dieventoren draagt dit gebouw ook de naam ‘Plompetoren’ en ‘Latijntje’. In de zomer worden hier onder andere heerlijke kersen geoogst.
3. Belgenmonument
Belgische militairen bouwden het Belgenmonument op de Amersfoortse Berg ter herinnering aan de internering in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ten tijde van de Duitse aanval op Antwerpen in 1914 vluchtten ongeveer een miljoen Belgische burgers en meer dan dertigduizend militairen naar het neutrale Nederland en overgebracht naar kazernes zoals de Juliana van Stolbergkazerne te Amersfoort. Het Belgenmonument is in 1919 gerealiseerd als blijk van waardering voor de gastvrijheid wat Nederland. Het is in omvang het grootste monument van Nederland en de vorm is symbolisch bedoeld. De symmetrische opbouw met een middendeel en twee zijgedeelten moest evenwicht uitstralen. Als tegenwicht voor de chaos van de oorlog. De donkere indruk van het geheel paste bij het lijdenvan de Belgische bevolking tijdens de oorlog.
4. Keientrekkers
De stad Amersfoort draagt als bijnaam ‘Keistad’, waaraan de inwoners de geuzennaam ‘Keientrekkers’ danken. Dit is ontstaan door een weddenschap van Jonkheer Everhard Meyster in 1661. Hij wedde dat hij genoeg mensen kon optrommelen om een zwerfkei vanaf de Waelberch bij Soesterberg naar de stad te verplaatsen. En het lukte hem! Met zo’n 400 man sleepte hij – een kleine tocht van 6 km – de 7157 kg wegende kei binnen de stadsmuren. In 1932 werd de kei verplaatst naar Plantsoen-Zuid bij de Arnhemsestraat.
5. Kamperbinnenpoort
De Kamperbinnenpoort behoort tot 1ste stadmuur van Amersfoort. Hij verbindt nu de Langestraat met de Kamp. Hij heette overigens niet altijd zo: ook werd hij de Viepoort genoemd, naar het vee dat door de poort de stad uit werd geloodst om te grazen in de weilanden. Het is een van de laatste overblijfselen van deze eerste stadsmuur, waarvan de structuur grotendeels nog te zien is in de Muurhuizen, waar de Voorpoort aan vast gebouwd is. De poort die in de 13e gebouwd is diende als een verdedigingspoort. Andere nog bestaande poorten in Amersfoort zijn de water- en landpoort Koppelpoort en de waterpoort Monnikendam.
6. OLV
De ‘Onze Lieve Vrouwetoren’ is het huidige overblijfsel van de ‘Onze Lieve Vrouwekerk’. Dit is nu een bruisend plein is in het centrum van Amersfoort. Wat nu het ‘Onze Lieve Vrouweplein’ is, werd in de 14e eeuw een kapel gebouwd. Door de vondst van een miraculeus Mariabeeldje in 1444 werd Amersfoort een belangrijke bedevaartstad, waardoor vele pelgrimstochten hier naartoe leidden in de hoop genezingte vinden. Met de opbrengsten van de Pelgrim bezoekers kon vervolgens in 1460 een ruim 98 meter hoge toren worden gebouwd. Hiermee is de toren de derde hoogste toren van Nederland. De toren kwam los van de kerk te staan en is gebouwd op de fundamenten van de oude stadsmuur van Amersfoort.
7. De Koppelpoort
De Koppelpoort is een stadspoort van Amersfoort. De poort is gebouwd tussen 1393 en 1427 als onderdeel van de 2e stadsmuur. Het is een gecombineerde land- en waterpoort, waar het water vanuit de stad in de Eem stroomt. De naam Koppelpoort slaat op het gebied buiten de poort wat De Koppel werd en wordt genoemd. Dit gebied was een gemeenschappelijke weidegrond voor o.a. de boerderijen die na de aanleg van de tweede stadsmuur binnen de muren waren komen te liggen.
8. Constantinianum
Het Constantinianum gebouw is een voormalig klooster wat gebouwd is tussen 1952 en 1956 Klooster Sint-Helena gelegen op de Amersfoortse berg is gesticht door paters van de orde van de Kruisheren om de. Binnen dit klooster herbergde een kerk een college en gastenverblijven die gericht waren op de opvang van reizigers en pelgrims. In 1999 hebben de paters het klooster van de hand gedaan en kreeg het gebouw na lange renovatie wederom een educatieve invulling. Dit prachtige rijksmonument met gewelven, lange lichte gangen met natuurstenen vloeren zijn mooi gerestaureerd en is nu het ‘Leerhotel Het Klooster’ waar sinds 2007 studenten van de Hotelschool van MBO Amersfoort leren en werken om zo klaargestoomd te worden voor het bedrijfsleven.
9. De Wachter
Villa ‘De Wachter’ is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School met invloeden van het Zakelijk Expressionisme. De Wachter is in 1927 door H.Th. Wijdeveld ontworpen en is een rijksmonument.
10. Sint-Franciscus-Xaveriuskerk
De Sint-Franciscus-Xaveriuskerk is een kerkgebouw aan ‘t Zand in Amersfoort. De kerk heeft een neoclassicistisch uiterlijk en was daarmee in 1816-1817 een van de eerste Nederlandse katholieke kerken in deze stijl. Oorspronkelijk stond op deze plaats een rooms katholieke schuilkerk, waar in de tijd van de Reformatie verboden diensten werden gehouden. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken vandaag de dag deel uit van de rooms-katholieke parochie
11. De Watertoren
Ook het rijksmonument De Watertoren is gelegen op de Amersfoortse Berg aan de Utrechtseweg te Amersfoort. Deze watertoren is in 1912 gebouwd in opdracht van het Gemeente Waterleiding Bedrijf. Omdat de toren op een relatief hoog gelegen punt werd gesitueerd (44m boven NAP) ontbrak de noodzaak een hoge toren te ontwerpen. Dit leidde tot een vrij zeldzame, gedrongen vorm. De watertoren heeft de vorm van een cilinder, met een diameter van 12 meter en een hoogte van 17 meter. Van binnen is een groot gietijzeren vat wat 750.000 liter kon opslaan zonder dat de toren instortte.
12. St. Joriskerk
De St. Joriskerk is als parochiekerk gebouwd in 1248. Destijds werd een primitieve hofkapel, genoemd naar de schutspatroon Sint Joris. Een eeuw later had de kerk het uiterlijk van een kruiskerk in vroeg-gotische stijl. Vervolgens in 1534 kreeg de kerk de huidige vorm als driebeukige hallenkerk. Sinds 1579 is het gebouw in protestantse handen. Het rijksmonument is van 1962 tot 1969 zowel van binnen als van buiten grondig gerestaureerd.
Hieronder alle 4 smaken van Rondje Amersfoort:
Amersfoortse groet
Guillaume Coret