Limited Edition

Limited Editon uitgaven tijdens speciale evenementen of gebeurtenissen, zoals belangrijke sportevenementen, restauraties van Amersfoortse historische panden of ander gebeurtenissen. Rondje Amersfoort zal deze limited edition uitbrengen om gebeurtenissen vast te leggen in de serie van Rondje Amersfoort.



Op 7 maart 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren in Amersfoort aan de Kortegracht. In zijn geboortewoning is nu het museum Mondriaanhuis gevestigd en hier zal ter ere van 150 jaar Mondriaan vanaf 7 maart 2022 het ‘Feest van de Verbeelding’ starten.

Pieter Cornelis Mondriaan heeft meerdere stijlen van kunst op het doek afgebeeld. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij zich vernieuwen. Hij was leergierig en bezat een grenzeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen, ook buiten de beeldende kunst. Pieter leerde al op jonge leeftijd tekenen van zijn vader die docent tekenen was, daarnaast was zijn oom -Frits Mondriaan- ook nog eens kunstschilder.

De Nederlandse kunstenaar is bij het grote publiek vooral bekend om zijn abstracte en non-figuratieve kunst en als grondlegger van kunstbeweging De Stijl. Zijn latere werk met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en kleurvlakken met primaire kleuren, is wereldberoemd. Hij ontwikkelde zich vanuit het impressionisme, via het symbolisme en het kubisme, naar een persoonlijke vorm van abstracte schilderkunst. 

Het was een hele reis hoe de beroemde stijl van Pieter Mondriaan is ontstaan. Het begon op 20 jarige leeftijd in 1892 toen hij de opleiding tot kunstenaar aan de Rijksacademie in Amsterdam ging volgen. Rond 1898 schilderde hij traditionele portrettenen, landschapsschilderkunst en gaf particulier tekenonderwijs. 

In 1916 richtte Mondriaan samen met Van Doesburg, Van der Leck en Huszár in 1916 de groep 'bewust abstracten' of 'werkelijk anderen' op wat uiteindelijk De Stijl zou gaan heten. Mondriaan begon nu steeds meer weg te laten in zijn kunstwerken, ging op zoek naar ‘zuivere kleuren’ en wilde afstand doen van ‘natuurlijke kleuren.' Hij kwam tot de conclusie, dat de kleuren van de natuur niet konden worden nagebootst op het schilderslinnen. Ook ging hij steeds meer in symbolistische beeldmotieven werken waarin het kleurgebruik toegepast. Composities met kleurvlakken, die in grove, heldere toetsen zijn geschilderd.

In 1911 verhuist Piet Mondriaan naar Parijs maar al in 1914 terugkeerde naar Nederland om zijn zieke vader te bezoeken. Vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het hierna niet mogelijk terug te keren naar Frankrijk en verbleef hij noodgedwongen in Nederland. Mondriaan vestigde zich nu in het kunstenaarsdorp Laren. Na de Eerste Wereldoorlog in 1919 keerde Mondriaan terug naar Parijs. Na een kleine uitstap naar Londen vertrekt Pieter naar New York waar hij als zeventigjarige kunstenaar definitief doorbrak.

Om dit jubileum te vieren heeft Rondje Amersfoort een kersen likorette ontwikkeld die de karakteristieke rode kleur van Mondriaan symboliseert. Het etiket is i.s.m. met de studenten van het ROC Amersfoort Media, ICT & Design College tot stand gekomen waarvan het winnende etiket ontworpen is door Vera Noordhof.               

Ga hier direct naar de  webshop


Zoals hierboven aangegeven is het etiket voor de 150 jaar Mondriaan Limited Edition tot stand gekomen i.s.m. de studenten van het ROC Amersfoort Media, ICT & Design College. Het idee hierbij was om de creatieve geest van de huidige generatie in combinatie met de hedendaagse technieken het Mondriaan en Amersfoort gevoel te geven. Dit was een geweldig proces.  Na een presentatie vanuit Rondje Amersfoort met restricties konden de studenten aan de slag. Enkele weken later bezocht Rondje Amersfoort de ROC waar de studenten 1 voor 1 een presentatie gaven met hun ontworpen etiket. Hieruit zijn door Rondje Amersfoort 3 ontwerpen geselecteerd voor een 2de ronde waar vervolgens het winnende etiket uit gekozen is van Vera Noordhof.

Hieronder enkele etiketten van de studenten:

                           


In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren.
Dat viert de stad met een Feest van de verbeelding.
Tentoonstellingen, theatervoorstellingen, outdoor activiteiten en nog veel
meer. Kijk voor meer informatie op mondriaan150.nl




Rondje Amersfoort, Utrecht & Den Bosch 'Bicicleta Likoretta'.



Richting de start van de Tour de France 2015 die in Utrecht begon, ontstond een heerlijke serie aan likorettes genaamd ‘Rondje Utrecht’, met als Limited Edition de ‘Crème Brûlée Bicyclette Likorette’. In 2022 is er weer een grote wielerronde in Nederland, de 76ste editie van ‘La Vuelta’, die in Utrecht start en zijn koers zal vervolgen naar Den Bosch voor de 2de etappe, via o.a. Amersfoort met de finish in Utrecht, om vervolgens verder te koersen in Spanje.

Fijn-Proeverij vindt dit een mooie gelegenheid om Rondje Amersfoort, Rondje Utrecht & Rondje Den Bosch met elkaar te verbinden, en te vieren met de Limited Edition ‘Crème Caramel Bicicleta Likoretta’. Deze likorette smaakt naar het bekende Spaanse nagerecht, de Flan. 

Dag 1: 19 augustus 2022

De ploegentijdrit van 2020 à 24,4 km begint en eindigt bij de Jaarbeurs. Na de start gaat het door het centrum via de Maliesingel naar de Blauwkapselweg en verder naar Overvecht. Na een U-bocht koersen de renners naar de Leidsche Rijn om via de Meern weer terug te gaan naar de Jaarbeurs.

Dag 2: 20 augustus 2022

De 183 km lange koers van de 2de La Vuelta dag start bij de Citadel in Den Bosch en in de geneutraliseerde zone peddelen de renners langs de Markt, de Parade, het Wilhelminaplein, de Onderwijsboulevard en de Oude Engelenseweg, waarna de vlag voor de officiële start wappert bij de Brabanthallen. Vervolgens zetten de renners noordwestwaarts koers naar het Land van Heusden en Altena. Vlak voor de Biesbosch gaat het weer de andere kant op. Via Zaltbommel buigt de route af naar het noorden. De renners steken de Neder-Rijn over en komen over de Amerongse Berg waar de renners hun route over de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht op de verschillende landgoederen en kastelen en koersen ze richting Amersfoort. Via Soest, Zeist en De Bilt met een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park.

Le Grand Départ van de Tour de France 2015 was ook al in Utrecht. In 2010 finishte de 2e etappe van de Giro d’Italia in de Domstad, die met de Vuelta-start de eerste Nederlandse plaats wordt die alle grote rondes heeft ontvangen. Sterker, Utrecht is straks de enige stad ter wereld die dat kan zeggen.



Ga hier direct naar de  webshop

Hieronder alle 4 smaken van Rondje Amersfoort: